dinsdag 16 augustus 2011

Bouddha en seks op Filmfestival




Van 1 t/m 3 oktober vindt in Amsterdam de zesde editie plaats van het Buddhist Film Festival Europe. De thema's zijn Japan en Birma.

Osamu Tezuka's Buddha
Openingsfilm van het festival is de Japanse productie Osamu Tezuka’s Buddha (website: http://www.warnerbros.co.jp/buddha) van Yasuomi Ihito. Deze epische anime (tekenfolm in Japanse stijl) is gebaseerd op mangaverhalen van de oude meester Osamu Tezuka, de geestelijke vader van de manga.
Het is het eerste deel van een trilogie met Tezuka's visoe op het leven van prins Siddharta, die tijdens een spirituiele tocjht Boeddha, "de Verlichte", wordt. De cyclus, waarvan alleen al dit eerste deel 11 miljoen kostte, schetst een pikant, zelfs seksueel getinte portret van Boeddha. De film wordt zaterdag 1 oktober vertoond in Het Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50, Amsterdam.

Speelfilms & documentaires
Het Buddhist Film Festival Europe, geleid door Babeth VanLoo, richt zich op kwaliteitsfilms die raakvlakken hebben met spiritualiteit en boeddhistische inzichten. In het bestuur van de stichting BFFE zetelen Emile Fallaux (schrijver/filmmaker), Kees Hin (filmmaker) en Rob Lindeman (ondernemer).
Als locatie van alle andere activiteiten tijdens het festival fungeert De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam. Daar worden zo'n twintig speelfilms en documentaires vertoond, zoals Abraxas (regie: Naoki Katô), Aung San Suu Kyi – Lady of No Fear (Anne Gyrithe Bonne), Black Rain (Shôhei Imamura), Bodhisattva (Mark Elliott), Burma Soldier (Nic Dunlop, Annie Sundberg & Rickie Stern), The Inland Sea (Lucille Carra), Into the Current: Burma’s Political Prisoners (Jeanne Hallacy), Mindfulness & Murder (Tom Waller), The Mushroom Club en White Light/Black Rain (Steven Okazaki), My Reincarnation (Jennifer Fox), Peace (Kazuhiro Soda), This Prison Where I Live (Rex Bloomstein), Shugendô Now (Jean-Marc Abela & Mark Patrick McGuire) en een verrassingsfilm.

Japan, Birma, Boddith TV
Naast de films kan men op 2 en 3 oktober in De Balie ook terecht voor liveoptredens en een paneldiscussie. In de grote zaal draaien films gericht op Japan en de overdracht van boeddhistische leermeesters, in de kleine zaal films gericht op Birma.
Bij het hoofdthema Japan – gekozen vanwege de tsunami en de nucleaire dreiging – staat de relatie tussen mens en natuur centraal. In diverse producties wordt teruggekeken op Hiroshima. Een panel onderzoekt de rol van het collectieve gedrag bij de verwerking van deze tragedie.
Birma is een belangrijk thema vanwege de mensenrechtenschendingen en de democratiseringsbeweging, de rol van de charismatische Aung San Suu Kyui en de voorbereidingen op democratische verkiezingen.
Zondag 2 oktober krijgt Boddith TV de ruimte voor een verrassend jongerenprogramma.

Programma-informatie en kaarten
Het programma verschijnt op de festivalsite, (website: www/bffe.org). Kaarten voor de openingsfilm kosten 10 euro; voor overige films 8,50 euro. Een passe-partout, goed voor zeven filmvoorstellingen, kost 45 euro. Kaarten zijn vanaf 1 september te koop via www.bffe.org en – tijdens het festival – tevens aan de kassa van De Balie.

Ton van Rooij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten